Søg i denne blog

25.9.03

Til kamp for borger rettigheder

Heldigvis ser det ud til at EU-kommissær Frits Bolkestein har bidt sig fast i forhandlingerne med USAs viceminister for grænse- og transport sikkerhed Asa Hutchinson. De to har forhandlet om amerikanernes krav om at få sendt detaljerede data om flypassagere, så amerikanerne kan matche dem med data om efterlyste personer allerede inden, flyet sætter hjulene på amerikansk grund.

Men vi taler ikke bare om at sammenligne to lister og se, om passagerlisten for SK-et-eller-andet skulle indeholde et navn som også optræder på et af de kortspil med efterlyste dikatorer og terrorister, som amerikanerne ynder. Vi taler om mindst 39 forskellige former for data knyttet til hver enkelt passager blandt andet e-mail adresser, betalingsmiddel brugt til køb af billetten etc.

Som et led i kampen mod terror ville amerikanerne oven i købet have lov til at gemme disse data i 50 år og lade forskellige myndigheder bruge dem. Et krav som senere er reduceret til syv år, mens EU-Kommissionen har sagt tre år som udgangspunkt og kun til brug for grænsemyndighederne.

Udvekslingen sker allerede
Udvekslingen af data sker allerede. Flyselskaberne risikerer nemlig en bøde på omkring 5.000 euro pr. passager, hvis de nægter at udlevere oplysningerne. Det skal så vejes op imod mulige bøder for at krænke love om databeskyttelse i EU-landene.

USA har i anti-terrorens navn bevæget sig langt ud på et skråplan og langt væk fra den amerikanske tradition for beskyttelse af borger rettigheder. Så meget desto mere på tide er det, at europæerne tager kampen op og sætter hælene i.

FT.com / World / Brussels briefing: US presses Brussels over access to passenger data

Ingen kommentarer: