Søg i denne blog

15.6.11

Den åndelige fedme breder sig

Den åndelige fedme breder sig i velfærds Danmark, når hver niende dansker ifølge en undersøgelse fra Ugebrevet A4 flirter med tanken om at erstatte demokratiet med diktatur. Demokratiet er på vej ned med en sygdom, der ubehandlet medfører døden.

Vi skal ikke længere tilbage end 1930-erne for også i Danmark at finde en tid, hvor det var helt legitimt at betvivle demokratiet som styreform. Resultatet var en verdenskrig med ufattelige ofre og ødelæggelser over hele verden – ikke mindst i det Europa, som siden har skabt et europæisk fællesskab i Den Europæiske Union for at lære af fejltagelserne og undgå gentagelser.

Chefredaktør Anders Krab-Johansens leder i Børsen tirsdag sætter fingeren lige midt i et af de bløde punkter:

”Når en borgerlig-liberal regering kan undlade at få Justitsministeriets juridiske vurdering af grænseaftalen med Dansk Folkeparti, når skatteministeren kan give forkerte oplysninger om nabolandenes grænsekontrol, og når en minister som Søren Pind angriber en navngiven forsker for at udtale sig om grænseaftalen, er det udtryk for, at regeringstoppen trænger til politisk genopdragelse.
Mange har længe advaret om, at det europæiske samarbejde kun kunne udvikle sig, så længe ministrene selv kunne huske Anden Verdenskrig. Når de generationer, som er født efter krigen, satte sig på ministerposterne, ville den småtskårne nationalisme igen overtage dagsordenen. Desværre ser det ud til, at de får ret. Historieløsheden slår igennem i disse år, fordi den politiske elite ikke længere tager Europas voldelige fortid alvorligt.”

Ikke kun regeringen
Men det er ikke kun regeringstoppen, der skal på genopdragelse. Socialdemokraterne på Christiansborg var jo selv villig til at stramme grænsekontrollen, indtil det blev et emne, som kunne bruges imod regeringen.

Forårets store 2020-cirkus illustrerer godt, hvorfor politikerlede opstår. Lige nu hastes vigtig lovgivning igennem Folketinget i en stor pærevælling, mens vi borgere ser forbløffede til og ikke orker at blande os i debatten eller stille op for at ændre på det, der er forkert i vores optik; for det er jo blevet så kompliceret det hele.

Gider ikke bøvlet
Den åndelige fedme breder sig fra bund til top. I stedet for at ruske op i det politiske liv gennem engagement og debat om emner, gider vi efterhånden kun diskutere politik, hvis det kan begrænses til to blokke og højeste ti nøglepersoner.

Lige nu valfarter den politiske elite i Danmark til Folkemødet på  Bornholm for efter svensk model at diskutere med hinanden på en ø i udkanten af riget og så håbe, at vi andre ikke zapper over på en reality kanal eller noget sport, når snakken transmitteres til os.

Vi burde benytte chancen og ikke lade dem komme tilbage til Slotsholmen, før de har udtænkt nogle gode ideer til at revitalisere demokratiet og skabe et nyt folkestyre. Ideer som vi så kan tage afsæt i, når vi sammen går i gang med igen at blive et folkestyre og ikke bare et styret folk.

Ingen kommentarer: