Søg i denne blog

28.4.10

Finanstragedien 2.0
Grækenland indtager i disse uger hovedrollen i Finanstragedien 2.0, der truer med at lægge landet i økonomisk ruin.

Europas økonomiske og monetær union spiller en anden hovedrolle, som redningsmanden der vakler mellem og lade et af medlemslandene falde ud af samarbejdet (som aldrig har haft en bund) og række hånden ud velvidende, at faren er overhængende for, at unionen selv bliver trukket med i nedturen.

Endelig er der skurkene – det globale finansmarked. Finansverden er tilbage i topform få måneder efter branchen var på hælene og bogstavelig talt ved at skabe global økonomisk nedsmeltning i Finanstragedien 1.0 efter grådigheden og spekulationen blev for stor. En krise der har efterladt lange køer af arbejdsløse og privatøkonomiske katastrofer.

Alligevel har finanshuse på det globale finansmarked lagt ansigterne i de rette folder og prædiker nu ekstrem mådehold hos grækerne og hurtig handling af de europæiske politikere, der for første gang skal håndtere en krise, der er livstruende for den fælles mønt. Men det klinger hult.

Grækenland ligger som de har redt – ingen tvivl om det. BBCs dækning fortæller historien kort og præcist i det lille galleri ”What went wrong in Greece?” Nemme lån, højt forbrug og en voldsom nedtur er en giftig cocktail, som man ikke kan advarer nok imod.

Nu er spørgsmålet så om det globale finansmarked vil sætte Portugal og Spanien under det samme pres. Hvad penge-branchen sagtens kan og skal gøre, hvis den store globale økonomi skal fortsætte som før, den samme globale finanssektor skabte finanskrisen.

Forhåbentlig kan ØMU-landene blive enige om en løsning, der sender den globale økonomis muskelhunde tilbage i kurven. Og når det er gjort, så er det vist på tide at få muskelhundene til lydighedstræning, hvis de ikke ligefrem skal kastreres!

Ingen kommentarer: