Søg i denne blog

11.2.04

En europæisk statsmand?

Det er et år siden den tyske udenrigsminister Joschka Fischer lagde sig ud med den amerikanske regering generelt og forsvarsminister Donald Rumsfeld i særdelshed. Det skete da han i sin tale på den årlige sikkerhedspolitiske konference i München foran snurrende kameraer fortalte forsvarsministeren, at han simpelt hen ikke var ovebevist af de amerikanske agrumenter for at starte en krig i Irak.

Ved åbningen af den samme sikkerhedspolitiske konferences 2004-udgave i München var det en mere afdæmpet men ligeså visionær Joschka Fischer, der foreslog et samarbejde mellem EU, Nato og G8 om at skabe fred i Mellemøsten. Et samarbejde båret af Europa og USA.

Joschka Fischer er en kontroversiel figur i Tyskland med sine rødder i den yderste venstrefløj og de politiske ar, der stadig ekisterer fra 1960-erne og 1970-ernes Vesttyskland. Men både sidste år og i år har han demonstreret den slags europæiske statsmandskab, som Europa har så hårdt brug for.

Udenrigsredaktøren på Financial Times Quentin Peel skriver i dag i sin webklumme, at både amerikanske politikere og diplomater var begejsterede for Fischer indlæg. Men fosvarsministeren nævnte ikke forslaget med et ord. Quentin Peel vurderer, at forslaget ikke har en chance i et amerikansk valgår.

Fischer say 'I told you so' -- but mildly - (United Press International)

Ingen kommentarer: