Søg i denne blog

8.4.03

Til kamp mod velfærdens livsstil
Krigen i Irak er endnu ikke fordi. Men de politiske ledere fra verdens rige lande er gået i gang med den detaljerede planlægning af, hvordan den vestlige verdens demokratiske livsstil kan overføres til Irak for at skabe udvikling og velfærd for de irakiske borgere.
Frihed er en menneskeret. Men for hver gang de godt ti procent af verdens befolkning, der bruger cirka 90 procent af ressourcerne vil udbrede frihedens og velfærdens livsstil til en ny gruppe af mennesker på jorden, bliver det endnu mere presserende, at den rige verden tager hånd om de problemer, som velfærdens livsstil fører med sig.
Et af problemerne fra velfærdens skyggeside er kræft. Emnet tiltrak sig midt i krigen lidt opmærksomhed i sidste uge, da Kræftens Bekæmpelses årlige landsindsamling søndag formåede at lokke 23,5 millioner kroner op af lommen på danskerne til forskning og forebyggelse af kræft.

Smøger og for meget mad
I sidste uge offentliggjorde International Agency for Research on Cancer (IARC) under FNs sundhedsorganisation WHO rapporten ”World Cancer Report”. En rapport der tegner et klart billede af en verden, hvor antallet af nye kræfttilfælde risikerer at vokse fra 10 millioner i 2000 til 15 millioner i 2002.
Rapporten peger på, at op imod 100 millioner mennesker er døde af sygdomme relateret til rygning i løbet af det 20. århundrede. Halvdelen af de rygere, der regelmæssigt hengiver sig til lasten, dør af den. Og en fjerdel af rygerne vil dø tidligt, hvilket betyder mellem 35 og 69 år.
Faren ved rygning er selvfølgelig ingen nyhed. Men World Cancer Report peger på, at tendens i Østeuropa, de nyindustrialiserede lande samt udlandene går mod stadig flere rygere, der stater i en stadig yngre alder.
En anden ubehagelig side af velfærdens livsstil, er tendens til ekstrem fedme. Fedme spreder sig som en epidemi gennem den rige verden og videre i takt med udvikling og vækst.

Sundhedspolitisk mod?
Men World Cancer Report ligger også vægt på, at både rygning og fedme kan bekæmpes og dermed sænke antallet af nye årlige kræfttilfælde. I USA vedtager de lovgivende forsamlinger stadig flere steder rygeforbud som i New York, hvor det siden den sidste weekend i marts har været forbudt at ryge i stort set alle restauranter og barer.
I Danmark er de politiske partier næsten enige om, at borgerne selv kan og skal bestemme over deres sundhed, så vejen frem er ikke forbud. Det er derimod oplysning, rådgivning og offentlig støtte til rygestop kurser og lignende.
Denne beskyttelse af individets frihed synes næsten rørende i en tid, hvor tendensen mere hælder mod at stække borgernes frihed i terror bekæmpelsens navn. Skyldes det mangel på sundhedspolitisk mod eller politikernes egne rygevaner?

Links
WHOs pressemeddelelse om World Cancer Report
Kræftstatistik for alle verdens lande
International Agency for Research on Cancer

Ingen kommentarer: