Søg i denne blog

5.5.05

Hellere "sådan undgår vi" end "undskyld"

I sin tale ved højtideligholdelsen af 60-års dagen for Danmarks befrielse, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i aftes undskyld på Danmarks vegne for at have udleveret uskyldige mennesker til Nazityskland under Anden Verdenskrig.

Vi må aldrig nogensinde glemme de rædsler, som denne krig førte med sig. Derfor må vi heller aldrig undervurdere de politiske forhold, der ledte op til krigen - eller de politiske forhold, som krigen førte med sig.

60-året for denne forfærdelige krigs ophør er også året, hvor Europa tager stilling til en ny trakat for det samarbejde, som gennem omfattende økonomisk og politisk samarbejde har sikret integration og holdt fjendtligheder på afstand i så mange år. Vi skal passe på at disse års mange undskyldninger ikke bliver en sovepude, der fjerner vores opmærksomhed fra at se fremad og fortsat arbejde på at undgå ufred og meningsløs vold.

Nazismen var en afart af fascismen, som i sin ideologiske rene form i Italien og Spanien byggede på en koorporativisme, hvor grænserne mellem private virksomheder og de tre magter blev blandet sammen og endte i diktaturer. En afart der både førte til afskaffelsen af demokratiet som i Italien og Spanien men også til en uset og uhørt ondskab med Hitlers diktatur som det værste eksempel. Ondskab som det er godt at gøre op med og undskylde samarbejdet med - men som i endnu højre grad kræver, at man forpligter sig til ikke bare at videreføre men vedligeholde og udvikle demokrati, frihed og menneskerettigheder.

Derfor handler 4. maj også om, hvordan WTO bliver verdensomspændende. Hvordan EU kan fungerere til fælles bedste. Og hvordan FN bliver en fair institution uden korruption. For alternativet er, at for eksempel virksomheder - der ikke ønsker nogen noget ondt, men blot en god forretning - sætter en global dagsorden, som det er alt for nemt for politiske opportunister at udnytte til undertrykkelse.

Her i de første timer af den 5. maj er lysene igen slukket i danskernes vinduer, men vi er stadig nødt til at engagere os og kæmpe for et lederskab, der sikrer frihed, lighed og solidaritet, ellers risikerer vi at ende i en politisk dagligdag, som Isabelle Allende beskriver i "Åndernes Hus":

"De var en race for sig, blodsbrøde, der talte et andet sprog end de civile, og med hvem en dialog var som en samtale mellem døve, for den mindste meningsforskel blev i deres trenge æreskodeks betragte som forræderi."

DR Nyheder Online - Indland - Fogh undskylder udlevering til nazister

Ingen kommentarer: