Søg i denne blog

18.11.04

En demokratisk milepæl for EU

Efter en tur tilbage ved tegnebordet lykkedes for Jose Manuel Barroso at få godkendt den Kommission (DR Nyheders omtale af den nye EU-Kommission), der skal lede det daglige arbejde i EU de kommende fem år. Det er som Europa Parlamentets formand Josep Borell ganske rigtigt konstaterer en demokratisk milepæl for EU.

For et par uger siden valgte et flertal af de 731 parlamentarikere at vende tommelfingeren nedad til den Kommission, som Barroso i første omgang havde fået strikket sammen. Parlamentet kan kun godkende eller forkaste hele Kommissionen, selvom utilfredsheden begrænser sig til et par af de 25 kommissærer.

Derfor var det godt, at både Kommissionen og dermed indirekte EUs formelle ledelse i Rådet med det samme fandt ud af, at det nyvalgte Parlament ikke bare kan betragtes som et gummistempel. Parlamentarikerne fra de 25 medlemslande vil søge maksimal indflydelse.

Det skortede ikke på dommedagsprofetier om konstitutionel krise, da Barrosos første nederlag var en realitet. Men sådan SKAL europæisk demokrati være.

Med 25 medlemslande og 731 parlamentarikere bliver europæisk politik aldrig nemt eller effektivt. Men det er demokrati ikke – det er besværlige diskussioner og kompromisser til gengæld for indflydelse i dagligdagen.

Europarl: Daily Notebook 18-11-2004

Ingen kommentarer: